Tuesday, July 28, 2015

Minyak Kelapa Dara bantu memudahkan proses bersalin

Alhamdulillah, masih diberikan nikmat kesihatan baik disaat ni.. Eija da start cuti minggu ni, get ready untuk deliver 2nd baby.. Harap dipermudahkan olehNya :)

Preggy kali ni terbuka hati nak cuba minyak kelapa dara sebagai ikhtiar bg memudahkan proses bersalin. Even sebelum ni bersalin anak 1st tak la susah yang disangka tapi harap kali ni lebih mudah lagi hihi... Tapi sakit bersalin tetap sama rasanya oleh insan yg bergelar ibu :)


minyak kelapa dara aka vco yang eija tgh consume sekarang.. Harga pun murah rm50 untuk ahli..  Harga bukan ahli rm70 je tetapi dengan rm70 ni terus boleh register as member jika nak.. Sebenarnya eija tertarik nak cuba vco ni dek kerana testimoni dari SIL eija sendiri.. SIL lahirkan baby seberat 3.37kg tanpa koyak dan tanpa jahitan seurat benang pun.. Wah bestnya kann... Tak salah kita usaha, ikhtiar dan selebihnya kita berdoa minta bantuan dr Allah. Banyak lagi testimoni lain yang eija terjumpa selain dr SIL sendiri. Ibu hamil kat luar sana teringin nak cuba tak?? Lagi satu teknik meneran ketika proses bersalin juga perlu dititikberatkan juga yer..

Minyak kelapa dara ni bukan sahaja sesuai untuk ibu hamil malah untuk semua orang dan semua peringkat umur termasuklah
bayi.  Cuma cara pengambilannya sahaja berbeza.

Antara manfaat minyak kelapa dara selain memudahkan proses bersalin ialah:

1. Kurangkan risiko tekan darah tinggi semasa hamil
2. Bertindak sebagai pelincir semasa proses kelahiran bayi
3. Kurangkan sembelit dan buasir krn vco bantu memperbaiki sistem pencernaan dan penghadaman
4. Legakan PMS
5. Tingkatkan kesuburan
6. Bantu kurangkan bantuk dan selesema
7. Bantu turunkan suhu demam [eija pernah cuba untuk imanina.. Alhamdulillah memang okay.. So tiada lagi paracetamol :) ]
8. Lindungi dr sel kanser
9. Stabilkan gula dalam darah bg pesakit diabetes
10. Bantu kurangkan rambut gugur dan kelemumur

Dan byk lagiii... Testimoni terbaik adalah diri sendiri... Selamat mencubaaa :)

InsyaAllah semuanya datang dari Allah tetapi kita seharusnya berusaha terlebih dahulu untuk mendapatkan sesuatu perkara yang lebih baik..

With love,
Mama Imanina

13 comments:

  1. banyak betul khasiatnya.
    Semoga Eija & baby sihat dan dipermudahkan semuanya. aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak fidah... InsyaAllah... Mekasih atas doa :).. Hehe...

      Delete
  2. assalamualaikum
    hi singgah sini
    sory hr nie bz x sempat nak BW

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm kak anum... Eija pun lama sgt bercuti dr berblog hihi... Alhamdulillah dah start cuti ni boleh terrjah blog akak dan jiran2 yg lain :)

      Delete
    2. Wslm kak anum... Eija pun lama sgt bercuti dr berblog hihi... Alhamdulillah dah start cuti ni boleh terrjah blog akak dan jiran2 yg lain :)

      Delete
  3. okayh..xlama lagi kak sya nk order..eija jual ke x?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya kak sya... Boleh je nak oder... Jual kalu ada yang nak beli hihi... Kak sya.. Mek nak ada adik ke? Atau saje nak cnsume?? Haha soalan apakah ni?? Jgn mrh yer

      Delete
    2. Selamat hari raya kak sya... Boleh je nak oder... Jual kalu ada yang nak beli hihi... Kak sya.. Mek nak ada adik ke? Atau saje nak cnsume?? Haha soalan apakah ni?? Jgn mrh yer

      Delete
  4. saya baru amalkan VCO dalam usia kandungan 31 minggu..sekarang dah masuk 33 minggu..
    tapi bukan brand ini..

    ReplyDelete
  5. Yeke kak mar... Takpe brand mana2 pun xpe asalkan khsiat dia kita dpt yg sma... Kkak eija yg knl kan ni... Tgk Sil pun suka lps tu eija try sikit okay la boleh telan hihi tu teruskan ambik brand nii... Tahniah kak mar aka mak buyong... Baby ke bpe ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. baby ke2..in sha Allah dipermudahkan kan..

      Delete
  6. antara ikhtiar kita.
    teringat dulu, 2 kali bersalin, 2 kali lah dapat jahitan.

    ReplyDelete
  7. Wife saya pun baru start minum minyak kelapa dara bila kandungan 30 minggu. Harap-harap mudahlah bersalin normal untuk 1st baby kami.

    ReplyDelete