Thursday, September 19, 2013

Sumber Semulajadi Tambah Susu






Kata orang pemakanan memainkan peranan penting dalam menghasilkan susu yang berkualiti. Justeru, jagalah pemakanan agar susu yang dihasilkan mempunyai khasiat yang baik untuk bayi dan turut menyumbang penambahan susu badan yang dihasilkan.

Ø  Lobak putih
-Sangat sesuai dibuat sup yang dimasak bersama daun kucai dan ikan bilis. Boleh juga dijadikan jus untuk diminum.

Ø  Lobak merah
-Boleh dijadikan bahan asas hidangan salad mahupun dicampurkan bersama sayur-sayuran lain menjadi menu sayur campur.

Ø  Sawi
-Sedap dijadikan sayur tumis bersama beberapa jenis sayur-sayuran lain.

Ø  Kucai
-Sering kali menjadi bahan yang dimasak bersama mihun, cucur udang dan lain-lain. Boleh juga ditumis bersama tauge dan tauhu menjadi menu sayur.

Ø  Pucuk manis
-Lazat dimasak sebagai gulai lemak atau tumis air.

Ø  Pegaga
-ia dijadikan ulam dimakan bersama sambal belacan dan sebagainya.

Ø  Peria
-Boleh dicelur menjadi ulam atau dimasak bersama bahan-bahan mentah lain.

Ø  Jantung pisang
-Boleh dijadikan sama ada secara celur, kerabu atau masak lemak.

Ø  Betik
Ø  Oren
-Enak dimakan begitu saha atau dijadikan jus segar.



Wssap/sms/Call : 0199086965
email: mizeija91@gmail.com
FB: Puteri Ayahbonda
Page: SZI Healthcare

No comments:

Post a Comment