Kata orang
pemakanan memainkan peranan penting dalam menghasilkan susu yang berkualiti.
Justeru, jagalah pemakanan agar susu yang dihasilkan mempunyai khasiat yang
baik untuk bayi dan turut menyumbang penambahan susu badan yang dihasilkan.
Ø
Lobak
putih
-Sangat sesuai
dibuat sup yang dimasak bersama daun kucai dan ikan bilis. Boleh juga dijadikan
jus untuk diminum.
Ø
Lobak
merah
-Boleh dijadikan
bahan asas hidangan salad mahupun dicampurkan bersama sayur-sayuran lain
menjadi menu sayur campur.
Ø
Sawi
-Sedap dijadikan
sayur tumis bersama beberapa jenis sayur-sayuran lain.
Ø
Kucai
-Sering kali
menjadi bahan yang dimasak bersama mihun, cucur udang dan lain-lain. Boleh juga
ditumis bersama tauge dan tauhu menjadi menu sayur.
Ø
Pucuk
manis
-Lazat dimasak
sebagai gulai lemak atau tumis air.
Ø
Pegaga
-ia dijadikan ulam
dimakan bersama sambal belacan dan sebagainya.
Ø
Peria
-Boleh dicelur
menjadi ulam atau dimasak bersama bahan-bahan mentah lain.
Ø
Jantung
pisang
-Boleh dijadikan
sama ada secara celur, kerabu atau masak lemak.
Ø
Betik
Ø
Oren
-Enak dimakan
begitu saha atau dijadikan jus segar.
Wssap/sms/Call : 0199086965
email: mizeija91@gmail.com
FB: Puteri Ayahbonda
Page: SZI Healthcare
email: mizeija91@gmail.com
FB: Puteri Ayahbonda
Page: SZI Healthcare
No comments:
Post a Comment